KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI

Üniversitemizde “Yaşayan Kütüphaneler” Konferansı

55. Kütüphane Haftası dolayısıyla Üniversitemizde “Yaşayan Kütüphaneler” isimli konferans programı düzenlendi.

SÜBİTAM Prof. Dr. İsmet Berber Konferans Salonu’nda düzenlenen programa; Rektör Vekilimiz Sayın Prof. Dr. Ahmet TABAK, Rektör Yardımcımız Sayın Prof. Dr. Serap USTAOĞLU TIRIL, SÜBİTAM Müdürümüz Sayın Doç. Dr. Muhittin YILDIRIM, Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Ahmet ÖZER, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanımız Sayın Osman KIZILASLAN, Şube Müdürü Sayın Nilüfer ÖZER, Akademik-İdari Personelimiz ve öğrencilerimiz katıldılar.

Programda Kütüphaneci-Yazar Sayın Doç. Dr. Erol YILMAZ, Yaşayan Kütüphaneler konulu bir sunum gerçekleştirdi. Kütüphanelerde erişilebilir mekanlar olması gerektiğini vurgulayan Sayın Doç. Dr. Erol YILMAZ, kütüphanelerde sadece kitapların değil, günlük gazete ve aylık dergilerin de olması gerektiğini belirtti.

Konuşmasında yeni nesil bir kütüphanecilik anlayışına dikkat çeken Sayın Doç. Dr. Erol YILMAZ, ”Kütüphaneler sadece kitap okunan mekânlar olmamalı. Farklı sanatsal ve kültürel etkinliklere insanımızı ücretsiz buluşturan, hiçbir ücret söz konusu olmaksızın, Türkçe, yerli ve bölgesel diller ile İngilizce gibi yabancı dil kursları verilen, film izlenebilen, konferans dinlenebilen, yazar-okur buluşmaları ile imza günleri düzenlenebilen yerler olmalı” dedi.

Kütüphanelerin bireyin hayatının tam merkezinde yer alan toplumsal yaşam alanı olması gerektiğini belirten Sayın Doç. Dr. Erol YILMAZ, “Halk kütüphaneleri; çocukların, gençlerin, yetişkin ve yaşlıların kütüphane içerisinde dinlenme, öğrenme ve eğlenme ihtiyaçlarını giderecek bir iletişim merkezi olarak planlanmalıdır. Halk kütüphaneleri, yaşam boyu öğrenme konusunda aktif rol almalı; bu bağlamda, bilgi okuryazarlığı eğitimi de halk kütüphanelerinin işlevleri arasında düşünülmeli. Ayrıca “Kütüphaneler farklı toplumsal grupların, çeşitli amaçlarla (sanat, spor, müzik, edebiyat vs.) bir araya geldiği sosyal mekânlar olmalıdır” dedi.

Konuşmalarının ardından Kütüphaneci Yazar Sayın Erol YILMAZ’a Rektör Vekilimiz Sayın Prof. Dr. Ahmet TABAK tarafından hediye takdim edildi.

Programda ayrıca Üniversitemiz Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından yıl içinde en çok kitap okuyan üç öğrencimize çeşitli hediyeler takdim edildi. 6 ayda 50 kitap okuyarak birinci olan Fen Edebiyat Fakültesi öğrencisi Sayın Hamza DURUN’a hediyesini Rektör Yardımcımız Sayın Prof. Dr. Serap USTAOĞLU TIRIL takdim etti.

6 ayda 45 kitap okuyarak ikinci olan Eğitim Fakültesi öğrencisi Sayın Enes SÖĞÜT’e hediyesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Ahmet ÖZER takdim etti.

6 ayda 41 kitap okuyarak üçüncü olan Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu öğrencisi Sayın Samir ABDUZADA’ya hediyesini Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanımız Sayın Osman KIZILASLAN takdim etti.